Un hàbit és una acció que s’ha de repetir força vegades perquè en un cert temps sigui automàtic. L’inici de curs o els bons propòsits per a l’any nou són un bon moment per establir petits hàbits que faciliten l’adquisició de respostes automatitzades deixant més espai a la ment per altres tasques i a la vegada anar desterrant hàbits que ens resten qualitats (criticar, deixar les coses per demà, apilar sense endreçar...).
Tot i que d’entrada sembla que els hàbits ens hagin de prendre temps d’altres activitats, no és així. Si els teus fills tenen uns hàbits ben adquirits, seran capaços de prioritzar i gestionar els nous reptes que el mateix creixement personal els planteja.
Quins podrien ser aquests hàbits que sumen en la formació del teu fill?
- Fer-se el llit cada dia facilitarà mantenir l’ordre en les coses.
- Ordenar-se l’escriptori abans de posar-se a treballar facilitarà la priorització de tasques.
- Els hàbits higiènics (bucal, rentat de mans, dutxa...) potenciaran la salut i el benestar personal i social.
- Llegir portarà a acumular coneixement.
- Hàbits de col·laboració (parar i desparar taula, treure les escombraries, netejar...) l’ajudaran en les relacions socials.
Així doncs, aprofiteu aquests moments per consensuar quins hàbits voleu implementar, marqueu-vos una vintena de dies per adquirir-los i en finalitzar la data que acordeu comproveu si ja s’han automatitzat. Per crear un hàbit cal tenir en compte alguns d’elements:
- Comenceu per un o dos hàbits consensuats de mutu acord.
- La motivació per ella mateixa no és suficient.
- L’entorn ha de ser un desencadenant que porti a l’acció.
- Connecta la conducta que vols convertir en hàbit amb alguna acció que es faci cada dia (p. ex. Després/abans de .....activitat x........ faré ....nou hàbit....). Desprès de vestir-me cada matí em faré el llit.
Els bons hàbits o petits canvis formen part del camí cap a l’èxit, com diu James Clear:
"L'èxit consisteix a acumular petites millores constants al llarg del temps"