ON ÉS LA TARDOR a les nostres viles, pobles i poblets?

Sí que és veritat que fins fa pocs dies hem gaudit d’un allargament de l’estiu meteorològicament parlant, però no em refereixo a aquest fet.

En pocs dies unes brigades de jardiners han fet, amb poca estona, la feina que havien de fer, lentament, els arbres dels nostres parcs, jardins i rambles públiques durant un parell de mesos. Els arbres, de cop i volta, s’han quedat ben despullats i quan he sortit al carrer he dubtat de l’època de l’any en que estem.

Com ensenyarem a gaudir als nostres fills dels colors i la llum de la tardor, el so del trepig de les fulles seques i la seva textura? Podran identificar la caiguda de les fulles amb l’arribada de la tardor? Quan a l’escola els demanin que portin fulles seques, on les haurem d’anar a buscar?

Als nostres néts els haurem d’explicar que nosaltres vam viure un temps en que quan arribava una estació que es diu tardor gaudíem trepitjant les fulles dels carrers, arrossegant-les perquè ens cobrissin els peus o fins hi tot rebolcant-nos-hi.

On trobarem els valors de temporalitat de les diferents etapes del cicle de la vida: néixer, créixer, reproduir-se i morir? Com entendrem que calen uns períodes de descans i recolliment per després ressorgir amb tota l’energia? Com podem observar el pas del temps i que hi ha un temps per casa cosa? ...?

Vull pensar que es tracta d’un tema de salubritat, higiene, eficàcia i segurament també econòmic. Ens hem acostumat a veure-ho tot net i que ens ho facin. Afortunadament ,tenim la sort de viure en un país de clima i vegetació molt variada i segur que serem capaços d’organitzar una sortida per anar a buscar fulles seques en algun dels nostres bucòlics boscos de roures, faigs, i castanyers.

MONTSE MIQUEL
Num col. 00969